Guide: Så meget må du opkræve i betalingsgebyr

Har du styr på, hvor meget du må opkræve i betalingsgebyr fra dine kunder? Hvis svaret er nej, er du ikke den eneste. Ifølge en undersøgelse, foretaget af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, tager hver 3. netbutik nemlig for høje gebyrer. Reglerne på området er heldigvis simple, og i denne guide til betalingsgebyrer kan du nemt og hurtigt lære dem at kende.

Én grundlæggende regel

Det er naturligvis valgfrit, om man som netbutik opkræver et gebyr af sine kunder i forbindelse med betaling eller ej. Nogle vælger at gøre det, mens andre i stedet lader det indgå som en del af netbutikkens samlede omkostninger.

Vælger du at opkræve gebyret, er der én grundlæggende regel, du bør kende. Som netbutik må man nemlig ikke opkræve gebyrer, der er større end det beløb, du som erhvervsdrivende selv betaler til indløseren, dvs. det selskab du har en aftale med om et betalingssystem, så din netbutik kan tage imod betalingskort. Da Nets er den eneste indløser i Danmark, der håndterer Dankort, vil de fleste danske netbutikker højst sandsynligt have en aftale med dem. Så betaler du to kroner i gebyr til Nets, må gebyret, dine kunder skal betale, altså højst være på to kroner.

Gebyrsatser på Dankortet

Størrelsen på gebyret, når dine kunder benytter deres Dankort som betalingsmiddel på din netbutik, afhænger af købssummen og ser således ud:

  • 0,70 kr. per transaktion på under 50 kroner
  • 1,10 kr. per transaktion på 50,01 til 100 kroner
  • 1,39 kr. per transaktion på over 100 kroner

Kilde: http://www.nets.eu/dk-da/Produkter/betaling-med-kort/Documents/dankort/Dankort-prisliste-oevrig-handel.pdf

Betaling med internationale kort

Gebyret på forskellige internationale kort varierer fra indløser til indløser. Hos f.eks. Teller bliver størrelsen på betalingsgebyret fastsat individuelt ud fra fakta om den enkelte virksomhed og virksomhedens omsætning. Dog har de følgende max-priser for modtagelse af kortbetalinger i Danmark:

  • 1,50 % og minimum 0,70 kr. pr. transaktion for danskudstedte kort
  • 3,75 % og min. 1,95 kr. pr. transaktion for udenlandsk udstedte kort (JBC og American Express)
  • 2,95 % og min. 1,95 kr. pr. transaktion for udenlandsk udstedte Visa kort og MasterCard

Kilde: https://www.teller.com/Global/Documents/Denmark/In%20Danish/Prisliste_MCVISAJCBUP_DK_250614_%2814309%29.pdf

Reglen er dog stadig den samme; nemlig at man som netbutikejer ikke må opkræve flere penge af sine kunder, end man selv betaler til selskabet, som man har indløsningsaftale med. Tager de 2,20 kroner i gebyr, er det det, man som netbutik højst har lov til at opkræve.