Julegaver på nettet: Undgå ubehagelige overraskelser

Fordelene ved at klare julegaveindkøbene på nettet er mange, men er du ikke opmærksom, kan både dig og gavemodtageren hurtigt ende med en lang næse. Har du også planer om at finde gaverne med mus og tastatur, giver vi dig derfor 5 gode råd, du bør huske på, inden du trykker køb.

1) Læs altid om reklamation og fortrydelse

Næsten 40 pct. af danskerne læser aldrig eller sjældent handelsbetingelserne, når de handler på nettet. Hos e-mærket anbefaler vi, at du som minimum læser afsnittene om fortrydelse, reklamation og eventuelle særlige vilkår. Det er nemlig her, de største forskelle i netbutikkernes handelsbetingelser gemmer sig. Så slipper gavemodtageren for en ubehagelig overraskelse, når han finder ud af, at abonnementet du har givet automatisk forlænger sig selv med et år.

2) Undgå fupbutikker

IT-kriminelle misbruger dine kontooplysninger, og modtageren ender med en kopivare. Så galt kan det gå, hvis du havner i kløerne på en af de stadigt flere udenlandske fupbutikker, der med lidt for gode tilbud forsøger at lokke danske forbrugere i fælden. Heldigvis er svindlerne lette at spotte, hvis man ved, hvad man skal kigge efter. F.eks. er elendigt dansk og mærkevarer til vanvittige tilbudspriser indikatorer på, at alt ikke er, som det bør være.

Læs vores gode råd til at spotte fupbutikkerne her.

3) Drop bankoverførsler

Når du handler på nettet, bør du altid benytte dit betalings- eller kreditkort. Gør du det, er du nemlig sikret af indsigelsesordningen. Det betyder, at din kortudsteder tilbagefører pengene til dig hvis du eksempelvis ikke modtager din vare. Husk også altid at gemme dine kvitteringer.

læs mere om indsigelsesordningen her.

4) Kig efter e-mærket

e-mærket er din sikkerhed for, at netbutikken drives i overensstemmelse med gældende dansk lov, samt e-mærkets forbrugerbeskyttende krav. Vores team af jurister har nemlig godkendt de mere end 1600 e-mærkede netbutikker. Skulle noget alligevel ikke gå helt som forventet, sidder vi klar til at hjælpe dig og gavemodtageren alle hverdage fra 9-11.30.

Se hvordan du får hjælp af vores Forbruger Hotline her.

5) Undersøg byttereglerne

Som forbruger har man altid mindst 14 dages fortrydelsesret, når man handler på nettet. Men hvis gavemodtageren skal kunne bytte gaven efter jul, er det sjældent nok. Derfor er der rigtig mange netbutikker der, ligesom i de fysiske butikker, tilbyder deres kunder udvidet bytteret helt ind i januar. Tjek derfor altid hvad netbutikken skriver om julegavebytning, inden du køber, og gør livet lidt nemmere for modtageren.