Lær at læse handelsbetingelserne på 1 minut

Det er langt fra alle danskere, der ved, hvad de siger ja til, når de handler på nettet. Det viser en ny undersøgelse foretaget af A&B Analyse på vegne af e-mærket. Her svarer mere end en tredjedel, at de sjældent eller aldrig læser handelsbetingelserne, og det kan have konsekvenser. e-mærket giver derfor en række gode råd til, hvordan du hurtigt og sikkert kan læse dig igennem handelsbetingelserne, når du shopper online.

I en undersøgelse foretaget på vegne af e-mærket, den danske mærkningsordning for sikker nethandel, svarer næsten 40 pct. af de adspurgte, at læsning af handelsbetingelserne hører til sjældenhederne, hvis det overhovedet er noget, man gør. Tallene overrasker ikke Lars Schmidt Larsen, direktør hos e-mærket:

”Vi ved godt, at handelsbetingelser ikke det mest spændende, og at det er noget mange skøjter let hen over. De indeholder dog rigtig mange vigtige informationer om den aftale, man er ved at indgå og kan f.eks. have indflydelse på din mulighed for at levere varen retur. Blandt andet derfor er det en dårlig idé ikke at læse dem igennem”, fortæller han.

Dette bør du altid læse

Hos e-mærket anbefaler de, at man altid læser handelsbetingelserne til ende. På den måde er du allerbedst sikret. Men er alternativet, at du slet ikke læser dem igennem, anbefaler e-mærket, at du som minimum læser afsnittene om fortrydelse, reklamation og eventuelle særlige vilkår, som måtte være beskrevet.

”Fortrydelse, reklamation og de særlige vilkår omkring købet er vigtige, da det ofte er her, de største forskelle i netbutikkernes handelsbetingelser gemmer sig. Det kan f.eks. være, at produktet har en særlig kort levetid, hvilket har indflydelse på reklamationsperioden. I forhold til de særlige vilkår i handelsbetingelserne er det her man finder oplysninger om hvor aftalen adskiller sig fra standard handelsbetingelser. Det kunne f.eks. være opsigelsesfrist på abonnementer. Her er det afgørende, at man har gjort sig klart, om opsigelse kan ske fra dag til dag, eller med et års varsel”, fortæller Lars Schmidt Larsen.

Du hænger på den

Vil du undgå ubehagelige overraskelser, hvor en vare pludselig ikke kan byttes, som du troede, er det vigtigt at vide, at så længe de handelsbetingelser du accepterer er lovlige, så hænger du på den.

”Handler man på en e-mærket netbutik, har vores jurister sikret, at betingelserne er i orden i forhold til loven, men derfor kan der jo sagtens være en række forhold, man bør kende til. Tjekker man det ikke, er det udelukkende ens eget ansvar, hvis man har fået sagt ja til nogle særlige bytteregler eller har bundet sig til et abonnement længere end forventet”, afslutter Lars Schmidt Larsen.

Hvad er e-mærket