Miniguide: Undgå politianmeldelse for vildledende markedsføring

Forbrugerombudsmanden har politianmeldt en erhvervsdrivende for overtrædelse af markedsføringslovens vildledningsforbud i forbindelse med oplysningen om prisen ved salg af trailere og en reol. 

Anmeldelsen går ud på, at hvis du sælger varer, hvor kunderne ikke kan undgå at betale for bestemte ydelser som eksempelvis fragt, skal fragten enten indregnes i prisen, eller der skal gives særskilt oplysning om, at der skal betales fragt jf. Markedsføringsloven § 6, stk. 3.

Hvis det er muligt for kunderne at opnå fri fragt ved eksempelvis afhentning i butikken skal du ikke vise fragtprisen første gang du markedsfører prisen. Du skal dog stadig sørge for at give tydelige oplysninger om fragtpriserne så kunden kan se, hvad det koster, hvis de ikke benytter sig af en af de muligheder, der berettiger til fri fragt.

Hvis jeres kunder ikke kan afhente eller opnå gratis fragt, skal prisen indregnes eller oplyses. Det kan f.eks. gøres ved, at der lige under prisen skrives ”+ Fragtomkostninger” og samtidig skal der linkes til en side, hvor det fremgår, hvordan leveringsomkostningerne beregnes.

Det er således ikke nok, at du først viser fragtomkostningerne, når kunden har lagt varen i kurven. Den samlede pris for varen skal vises første gang, at du viser forbrugerne prisen. Hvis oplysningerne ikke gives tydeligt nok, eller de gives for langt væk fra første præsentation af prisen på varen, kan det være en overtrædelse af markedsføringslovens forbud mod vildledning jf. Markedsføringsloven § 6.

Har du nogen former for spørgsmål kan du altid kontakte os.