Svindel

Et godt tilbud til Black Friday? Sådan handler du sikkert

17. november 2022

Sikker shopping til Black Friday 2022 | e-mærket
Martin Paludan, PR-ansvarlig hos e-mærket.

Martin Paludan

Public Relations Manager

mpa@emaerket.dk 44 85 85 94

Black Friday er den suverænt største handelsdag herhjemme. Hvert år handler vi for et milliardbeløb, og både i tiden op til og på selve dagen kan man få store besparelser på sine køb. Ja, faktisk er det meste af november spækket med tilbud. Ikke mindst online.

I år er ingen undtagelse. Tværtimod vil Black Friday 2022 være en kærkommen mulighed til at få ryddet ud i varelagre, som for mange netbutikkers vedkommende er overfyldte, efter at inflationen lagde en uventet dæmper på vores alle sammens købelyst. Og derfor vil vi se, at mange af netbutikkerne vil annoncere med ekstraordinært store besparelser.

Men med øjnene stift rettet mod besparelser er mange af os lidt hurtigere med dankortet end normalt. Og måske endda særligt i år, hvor besparelserne lander på et tørt sted. Dét har svindlerne regnet ud. Og i de seneste år er de kun blevet mere udspekulerede, når det kommer til at lukrere på vores tilbudsjagt.

Især er svindlerne blevet dygtige til at efterligne legitime danske netbutikker, så det er blevet sværere at skelne mellem de mange danske netbutikker, hvor man reelt kan gøre et godt tilbud – og de falske, hvor man kan få frarøvet ens penge, person- og kortoplysninger.

Derfor giver e-mærkets seniorjurist Sabine Aae råd om, hvordan du kan handle sikkert til Black Friday og ikke være bange for at slå til ved et godt tilbud.

Vær altid særlig opmærksom på de her ting, når du handler på nettet

Sabine Aae forklarer, at e-mærket i en årrække har fået mange henvendelser fra folk, der er blevet snydt i forbindelse med Black Friday. Og at organisationen derfor forventer, at den kedelige tendens vil fortsætte i år:

”Det sker næsten hver uge, at vi bliver gjort opmærksom på en falsk netbutik, hvor vi selv skal bruge ret lang tid på at fastslå, at der er tale om svindel,” siger Sabine Aae.

Sabine Aae mener ikke, at man skal være bange for at benytte sig af et godt tilbud, men det kan være en god idé lige at sætte tempoet bare et par sekunder ned.

”Før man taster sine kortoplysninger ind, er det en god idé lige at standse op og spørge sig selv, om man nu også har fuld tillid til den her butik. Og hvis man ikke har det, er der nogle ting, man kan se efter,” siger Sabine Aae.

Sabine Aae har en række konkrete råd til at handle mere sikkert i forbindelse med Black Friday:

  • Se dig omkring på hjemmesiden, før du trykker køb. Svindlerne har sjældent tid til at finde på gode, troværdige historier om virksomhedens historie, så tjek ”om-os-siden”. Du kan også se efter billeder og kontaktoplysninger på medarbejdere og ejere.
  • Sprogfejl? Selvom svindlerne er blevet dygtigere, er mange af de falske webshops stadig maskinoversat. Derfor vil der ofte være mærkværdige formuleringer og engelske udtryk.
  • Mange svindelbutikker har mærkværdige web-adresser, så kig en ekstra gang på adressefeltet. Selv hvis den falske side fx er dygtig til at efterligne en kendt dansk virksomhed, kan de ikke overtage den rigtige virksomheds hjemmesideadresse. Derfor vil der typisk være mindre, mærkelige variationer og tilføjelser i adressen.
  • Se efter e-mærket - og hent e-mærkets gratis browserudvidelse til Chrome, ”Sikker Shopping”. Med dén bliver du advaret om falske netbutikker direkte i din browser.

©2024 emaerket.dk