Jura

Hårdere straf og større bøder for salg af farlige produkter

16. juni 2020

Lasse Jacobsen

Kommunikationskonsulent

e-mærket har gennem vores kanaler oplyst om det flere gange. Det er alt for nemt at sælge produkter til danskerne, som ikke overholder de fælles sikkerhedstandarder, der er i EU.

Men med en ny skærpet strafferamme, højere bøder og mere kontrol, ser det nu ud til, at der bliver gjort en indsats for at stoppe dette. Folketinget har nemlig vedtaget en ny lov, ”der skal beskytte danskerne mod farlige og ulovlige produkter”, skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Danskerne er nemlig meget flittige til at handle på digitale markedspladser som AliExpress, Wish eller Amazon der gang på gang har vist at de ikke magter eller har interesse i at styre de produkter som de sælger på deres platforme. Derfor kommer der massevis af produkter ind over de danske grænser som er decideret farlige at have i sit hjem.

Ny undersøgelse viser tydeligt farlige produkter

En ny undersøgelse, som Dansk Erhverv har foretaget, viser, at varer fra henholdsvis Wish, Amazon og AliExpress har meget svært ved at leve op til de sikkerhedskrav, der er i EU. 46 ud af 50 indkøbte produkter dumper reglerne for produktsikkerhed, mens 42 af produkterne var så farlige, at der blev sendt advarsler ud til europæiske og danske myndigheder.

Det har ifølge pressemeddelelsen fra Erhvervsministeriet indtil nu været svært at stille noget op med udbyderne af de farlige produkter, men det skal den nye lov altså være med til at lave om på. Den nye lov giver nemlig de danske myndigheder mulighed for at blokere for hjemmesider, som fortsat sælger produkter, der ikke lever op til reglerne for produktsikkerhed.

”Som dansker skal man kunne være tryg ved at købe varer online. Derfor er jeg glad for, at vi nu øger indsatsen på området, så alle danskere trygt kan handle på nettet. Det må simpelthen ikke være en mulighed at tjene penge på at sælge livsfarlige varer på bekostning af danske forbrugeres sikkerhed og sundhed. Det er heller ikke fair over for de virksomheder, der heldigvis lever op til reglerne,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Reglerne forventes at træde i kraft fra 1. juli 2020.

Læs hele pressemeddelelsen her.

©2020 emaerket.dk