Jura

Har du styr på dine mængderabatter til Black Friday?

16. oktober 2023

Billede af Laura

Laura von Voss

Jurist

lvo@emaerket.dk

Black Friday nærmer sig, og I vil gerne give jeres kunder et godt tilbud. Måske har I mange varer på lageret, og vil gerne give jeres kunder en ekstra god rabat, hvis de køber flere styk af et produkt?I så fald skal I kende reglerne for, hvordan man udformer en mængderabat.Vi guider jer til reglerne lige her.

Hvad er en mængderabat?

En mængderabat er en besparelse, man opnår, hvis man køber flere stk. af den samme vare.

Eksempel:

1 skjorte = 200 kr. - 2 skjorter = 300 kr.

Spar 100 kr. ved køb af 2 skjorter

Når I skal markedsføre en mængderabat

Som udgangspunkt vil en mængderabat ikke påvirke normalprisen på de enkelte varer, som er inkluderet i rabatten. Dette da mængderabatten ikke har kunnet opnås ved køb af en enkelt vare alene.

Hvis I markedsfører en mængderabat i forhold til normalprisen pr. stk., skal I være opmærksomme på, at den normalpris (pr. stk.), der sammenlignes med, skal have været gældende de forudgående 30 sammenhængende dage.

I eksemplet ovenfor kan I markedsføre jer med 200 kr. som normalpris/førpris, hvis skjorten har kostet 200 kr. de forudgående 30 dage. Hvis skjorten undervejs har ændret pris, er det den laveste pris der skal sammenlignes med.

Hvad med minimumskøb?

Helt overordnet er der ikke noget i vejen for at have et minimumskøb, men vær OBS på, at det skal være tydeligt for forbrugeren.

Ovenstående mængderabat med et besparelsesbudskab (100 kr.) forudsætter, at man rent faktisk kan købe 1 skjorte til den oplyste stykpris (200 kr.).

Hvis det f.eks. ikke er muligt at købe 1 skjorte grundet et minimumskøb på 2 skjorter, og I markedsfører et besparelsesudsagn (Spar 100 kr.), så vil der være tale om et vildledende besparelsesudsagn.

Her vil stykprisen nemlig ikke være reel, da man ikke har mulighed for at købe en enkelt vare.

Alternativt kan I undlade at oplyse om et besparelsesbudskab.

Eksempel:

2 skjorter for 300 kr.

Svarende til 150 kr. pr. styk.

Obs. Minimumskøb på 2 stk.

©2024 emaerket.dk