Svindel

Hjælp, min webshop er blevet klonet!

4. februar 2018

Det var egentlig ved et tilfælde, at det blev opdaget. At Legebyen.dk ikke længere var unik, men havde fået sig det, man vidst roligt kunne kalde for en ond tvillingebror. Nemlig domænenavnet haaax.cf, der ikke eksistere længere.

Det næstfølgende skal ses som en guide til, hvilke skridt man kan tage i forsøget på at få stoppet webshoptyvene, og hvilke forholdsregler man eventuelt kan tage inden, uheldet er ude. Artiklen er skrevet med hjælp fra Nikolai Ladefoged. It-ansvarlig hos Legebyen.dk.

Haaax.cf

Det er d. 12 januar og Nikolai Ladefoged er lige mødt på arbejde, da en mail tikker ind i hans e-mailindbakke.

”Hej Nikolai

Den tekniske afdeling har opdaget at Legebyen.dk er blevet klonet.”

Mailen stammer fra et digitalt bureau, som Legebyen.dk har hyret til at SEO-optimere deres webshop. De er faldet over domænet http://haaax.cf, der linker uforholdsmæssigt mange gange ind til Legebyen.dk, hvilket får dem til at tjekke op på sagen. De finder ud af, at siden kloner Legebyen.dk og her igennem har muligheden for at sprede en eller anden form for vira via den nu klonede side.

Nikolai Ladefoged får besked på, at der skal rettes henvendelse til politiet, til Google og til e-mærket, der alle ville kunne hjælpe med vejledning.

Politiet får en mail og hos Google udfylder Nikolai Ladefoged en formular. e-mærket bliver også kontaktet og her får han fat på kommunikationschef, Toke Mølgaard. Nikolai får at vide, at det fra tidligere erfaring har vist sig, at det er en god idé at tage fat på domæneregistranterne, da de vil kunne hjælpe med at deaktivere domænet.

Nikolai Ladefoged følger rådet og skriver uden de store forhåbninger en mail, til domæneregistranterne og forklarer dem sagen.

Imellem tiden har Nikolai oprettet en Google Alert. Med dette værktøj kan man indtaste navne, sætninger eller andre søgekriterier og få underretninger, hvis de opstår på hjemmesider, webshops eller andre steder på nettet. På den måde kan man også blive underrettet af Google Alerts, hvis ens webshop bliver klonet.

Under sin søgning for at få stoppet kloningen falder Nikolai Ladefoged over flere danske hjemmesider, som er blevet klonet. Det værende alt fra clairvoyantforeninger, fastfoodwebshops til kirkesogn. Legebyen.dk er altså et mere eller mindre tilfældigt offer.

Lykkelig slutning

Tre dage efter opdagelsen af kloningen kan Nikolai Ladefoged med stor glæde se, at haaax.cf ikke længere er aktivt og domænet dermed ser ud til at være lukket. Legebyen.dk kan nu afslutte sagen uden at webshoppen på nogen måder har lidt skade.

Historien ender lykkeligt for Legebyen.dk, men det er dog langt fra sikkert, at den nødvendigvis gør det for andre webshop, der kan have store tab i forbindelse med en kloning. Derfor er det relevant, at man tager sine forholdsregler og reagere med det samme, hvis man fatter mistanke eller finder ud af, at ens webshop er klonet.

Nikolai Ladefoged erkender, at kloningen kunne være opdaget, hvis man blot havde sørget for at oprette en Google Alert for Legebyen.dk, hvilket er hans bedste råd til at opdage, at ens webshop er blevet klonet.

Legebyens bedste råd imod kloning:

  • Opret en Google Alert. Her kan du indtaste oplysninger, sætninger eller navne fra din webshop og få en underretning hver gang disse opstår andre steder på internettet. Jo mere konkret man er, jo desto mere præcise alarmer vil man modtage.
  • Er uheldet ude skal du kontakte Google, Politiet og selvfølgelig e-mærket. Alle tre vil være i stand til på den ene eller anden måde hjælpe eller vejlede dig.
  • Kontakt domæneregistranten og opret en anmeldelse.

©2022 emaerket.dk