Jura Branchenyt

Nye krav til aldersverificering ved salg af alkohol, tobak og nikotinprodukter

4. juli 2024

Nye krav til alderscertificering ved salg af alkohol, tobak og nikotinprodukter
Billede Vian Hamad Khazer

Vian Khazer

Head of Legal

vhk@emaerket.dk

Sælger du alkohol, tobak eller nikotinprodukter, skal du læse med her!

Fra den 1. oktober 2024 stilles der nye krav om, at din webshop har en effektiv aldersverificering. Kravet skal sikre, at mindreårige ikke kan købe tobak, alkohol og andre produkter med aldersbegrænsning.

Dette betyder, at det ikke længere er tilstrækkeligt, at kunden blot klikker en boks af for at bekræfte sin alder. Du skal entydigt kunne identificere købers alder, og ved en kontrol fra Sikkerhedsstyrelsen skal du kunne dokumentere og redegøre for, hvordan købers alder er blevet verificeret.

Det er ikke nærmere defineret, hvilke systemer der skal benyttes for at foretage en effektiv aldersverificering. Men det er defineret, at det skal være et it-system, der entydigt bekræfter elektronisk, at forbrugerens alder er inden for aldersgrænsen. Som eksempler nævnes brugeroprettelse med pas eller ved anvendelse af MitID.

Hvad betyder dette for dig som sælger?

Du skal implementere en metode til aldersverificering, der kan opfylde de nye krav. Det kan være en tredjepartsløsning, der specialiserer sig i aldersverifikation, eller en integration af MitID i dit eksisterende købsforløb.

Dokumentation for aldersverificeringen

Du skal kunne fremvise dokumentation for, hvordan aldersverificeringen sker på din webshop.

Det er en god idé, at overveje brugervenlighed og sikkerheden ved den valgte metode til aldersverificering. Den valgte metode kan have stor betydning for om kunden bliver afskrækket eller fastholder sit køb.

Husk i øvrigt reglerne vedrørende skiltning.

Du kan læse mere om skiltning af aldersgrænser her

Har du spørgsmål til implementering i øvrigt, kan du kontakte Sikkerhedsstyrelsen.

©2024 emaerket.dk