Jura

Shoppesæsonen er over os: Sådan kan du give forlænget fortrydelsesfrist

8. november 2023

Grafik til fortrydelsesret
Billede af Laura

Laura von Voss

Jurist

lvo@emaerket.dk

Overvejer I at tilbyde jeres kunder en forlænget fortrydelsesfrist i forbindelse med Black Friday eller hen over julen? Her guider vi jer igennem nogle af de ting, I skal være opmærksomme på. 

Fortrydelsesret 

Forbrugere har som udgangspunkt altid 14 dages fortrydelsesret, når de køber varer på nettet.

De 14 dages fortrydelsesret indebærer, at forbrugeren har 14 dage fra modtagelse til at give jer tydelig besked om, at hun ønsker at fortryde sit køb.

Fra meddelt fortrydelse har hun yderligere 14 dage til at sende varen retur. Som webshop kan man som udgangspunkt aldrig forkorte de 14 dage. Til gengæld har man altid rig mulighed for at forlænge fortrydelsesretten – og derved yde en ekstra god service for sine kunder.

Fordelen ved forlænget fortrydelsesfrist 

Særligt i juletiden, som jo for mange forbrugere bliver indledt med gaveindkøb til Black Friday, kan det være en god idé at forlænge den lovpligtige fortrydelsesret. Det giver nemlig den glade giver mulighed for at få klaret gaveindkøbene i god tid uden at skulle bekymre sig om manglende returfristen.

Med en forlænget fortrydelsesret rydder du således en forhindring af vejen og gør det mere attraktivt for dine kunder at købe varen hos jer med det samme. 

Sådan gør I med juraen 

Der er ingen øvre grænse for, hvor lang en fortrydelsesret, I må give. Men det er selvfølgelig en god idé at balancere den gode service med hensynet til jeres egen forretning. I forbindelse med fortrydelsesretten skelnes der som skrevet mellem to 14 dages frister: 

Fristen for at give besked og fristen for at sende varen retur.

Vær igen obs på at ingen af de to 14 dages frister kan forkortes.

Eksempel 1 – på en forlænget fortrydelsesret:

Fristen for at give besked om fortrydelsen løber frem til den 23. januar.

I dette eksempel skal I være opmærksomme på, at gavemodtageren fra den dag vedkommende giver besked om, at de har fortrudt købet, har yderligere 14 dage til at returnere den. Altså kan I risikere, at varen først bliver sendt retur den 6.februar.

Eksempel 2 – på en forlænget fortrydelsesret:

Fristen for at give besked og sende varen retur løber frem til den 23. januar. 

Hvis I vil forlænge fortrydelsesfristen, men alligevel være sikker på, at I har varen retur til en bestemt dato, kan I stedet skrive, at fortrydelsesretten er forlænget, men at varen skal være afsendt inden for en bestemt dato.

Vær dog obs på, at ingen af disse datoer må medføre, at de lovpligtige frister risikerer at blive forkortet. I er derfor i din beregning nødt til at tage højde for, hvornår kunden senest kan have modtaget sin vare, og dermed hvornår de 14 dage for at give besked om fortrudt køb begynder at tælle fra.

I kan altid kontakte e-mærkets jurister, hvis I har brug for yderligere vejledning.

©2024 emaerket.dk