Jura

Skriv dig ud af overfyldte pakkeshops

14. november 2022

Overfyldte pakkeshops 2022
Billede af Laura

Laura von Voss

Jurist

lvo@emaerket.dk

Krig i Europa og eksploderende varmepriser. Den værste inflation i årtier og dalende forbrugertillid. Intet af det kan tilsyneladende for alvor lægge en dæmper på danske forbrugeres lyst til at handle til Black Friday.  

Nye tal fra Dansk Erhverv viser nemlig, at der i år er endnu flere forbrugere, som regner med at handle til Black Friday. Derfor vil der igen i år være rift om hyldemeteren i de forskellige pakkeshops. 

Men hvordan er du og dine kunder stillet, hvis den valgte pakkeshop er fyldt, så pakken bliver leveret et andet sted end aftalt? 

Overholdelse af aftalen 

Har din kunde valgt en specifik pakkeshop og sker levering ikke til denne pakkeshop, så har du ikke opfyldt aftalen.  

Nu sidder du måske og tænker, at det jo er fragtselskabets skyld og ikke noget, som du i din webshop har indflydelse på? Og ja, det er jo helt rigtigt. Men din kunde har indgået en aftale om køb og levering med dig, og derfor er det din kunde uvedkommende, hvem du benytter til at opfylde den aftale. 

Kan kunden ikke bare hente pakken i den anden pakkeshop? 

For størstedelen af dine kunder er det nok ikke det helt store problem at hente pakken i en anden pakkeshop, og så hører du formentligt aldrig fra dem.  

Men man kan faktisk ikke kræve, at ens kunder henter pakken i en anden pakkeshop end den, der er aftalt i forbindelse med købet. Nægter kunden, må du betragte varen som ikke-leveret. Kunden skal derfor have mulighed for at få en om-levering eller pengene tilbage.  

Om-levering kan jo skabe samme problem igen, så prøv i den forbindelse at aftale med kunden, om ikke vedkommende ønsker at betale for at få varen leveret til hjemmeadressen i stedet, da kunden jo ellers igen risikerer, at pakken ikke ender i den ønskede pakkeshop. 

Kan jeg ikke forhindre det? 

Der er ikke nogen praksis, der tager højde for denne problemstilling, men det er vores vurdering i e-mærket, at du faktisk kan skrive dig ud af det her på din webshop: 

  1. Skriv i umiddelbar nærhed af det sted i købsflowet, hvor kunden vælger pakkeshop, at ’der kan opstå situationer, hvor fragtselskabet leverer til en anden pakkeshop pga. pladsproblemer’
  2. Skriv samme information i handelsbetingelserne. 

Vær opmærksom på, at selvom du skriver ovenstående de to steder på din webshop, kan det i visse situationer blive vurderet som ugyldigt. Her handler det om, at der er grænser for hvor meget længere, man kan bede kunden om at bevæge sig efter pakken. Hvis placeringen af den alternative pakkeshop således medfører, at afstanden for kunden går fra nogle hundrede meter til flere kilometer, kan man ikke skrive sig ud af det.

Men det er e-mærkets vurdering, at ovenstående ’forbehold’, som man altså kan bruge på sin webshop, vil dække mange af de typiske situationer, som kan opstå.

Ønsker du hjælp og vejledning om ovenstående kan du altid kontakte e-mærkets jurister.

©2023 emaerket.dk