To ud af tre produkter fra onlinemarkedspladser dumper

19. marts 2020

Wishh

Billede: Jyllandsposten.dkDet sker flere gange om året. Artikler fra forskellige nyhedskanaler beretter om, at produkter, der er købt på blandt andet wish.com og amazon.com, ikke overholder de sikkerhedskrav, som den europæiske union (EU) stiller til f.eks. legetøj. Og det er kritisabelt, udtaler projektleder Stine Müller fra Forbrugerrådet Tænk til Jyllands Posten og fortæller videre.

- Når vi har skrevet til Wish om usikre produkter, har de været hurtige til at stoppe med at sælge dem. Men vi har også set mange af produkterne komme tilbage igen, tilsyneladende i samme udgaver, fortæller hun.

Men det er ikke kun wish.com, der møder kritik. Også produkter fra Amazon, eBay, Aliexpress og Lightinthebox har svært ved at overholde kravene. Faktisk dumper to ud af tre testede produkter fra de fem webshops. F.eks. reagerer fire ud af fire røgalarmer ikke på røg, tre ud af tre motorcykelhjelme til børn dumper sikkerhedskravene, mens der er ulovlig kemi i fem ud af fem balloner.

De tal møder også hård kritik fra Dansk Erhverv og markedschef Lone Rasmussen.

- Forbrugerorganisationernes undersøgelse viser med skræmmende tydelighed, at den nuværende situation er uholdbar. Den dokumenterer, at der sælges farlige produkter på de store handelsplatforme, og at disse fortsat kan købes, selv efter at platformene har lovet at fjerne dem, fortæller hun også til Jyllands Posten.

De danske myndigheder forsøger, hvad de kan for at gøre Wish.com opmærksomme på de ulovlige produkter, så de kan fjerne dem, men det er umuligt at styre og varerne dukker hele tiden op, fortæller kontorchef Lone Brose fra Sikkerhedstyrelsen til avisen.

- Wish og de andre platforme er som Hjallerup Marked. Det er markedspladser med mange forskellige virksomheder, der sælger varer. Så Wish kan fjerne en vare, når platformen bliver gjort opmærksom på, at den er farlig, men Wish screener jo ikke alle de forhandlere, der sælger den samme vare, siger hun.

Jylland Posten.dk.

©2020 emaerket.dk