Svindel

Efter masselukning: Kinesiske svindlere frygter e-mærket

15. juni 2017

Billede har ikke nogen beskrivelse

Ja ok, overskriften har måske ikke rigtig hold i sandheden, men hos e-mærket har vi ikke desto mindre gjort det til en mærkesag at gøre livet så besværligt som muligt for udenlandske IT-kriminelle. Med lidt for gode priser på eksklusive mærkevarer forsøger de at lokke penge ud af danske forbrugere, og det nægter vi at stå model til. Tidligere på året kunne DR berette, at vi sammen med Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, stod bag beslaglæggelsen af op mod 1.000 .dk domæner ejet af svindlere.

Selvom vi er stolte af resultater som ovenstående, nærer vi dog ingen forhåbning om, at vi alene kan sætte en prop i hullet. Problemet med falske webshops er nemlig stigende, og man skal være lidt af en online Kipketer for at løbe fra, at IT-kriminaliteten, som en af de eneste kriminalitetsformer, er på vej op. Den udvikling skyldes formentlig, at flere og flere danskere handler for flere og flere penge på nettet, og hvor pengene er, kommer fupmagerne til. Sådan har det altid været.

I det følgende vil jeg forsøge at give et lille indblik i vores arbejde mod online svindel. Hvorfor gør vi noget, hvad gør vi og hvad er fremtidsperspektivet?

Derfor bekæmper vi svindlere på nettet

Når vi aktivt bekæmper de udenlandske fupsider, sker det ikke blot ud fra et hensyn til den enkelte forbruger. Virkeligheden er nemlig den, at svindlen har langt flere konsekvenser, end at Jens Hansen fra Slagelse, er blevet snydt for 300 eller endda 1500 kroner. Ja faktisk er det i lige så høj grad de erhvervsdrivende og samfundet i det hele taget, der betaler prisen. Problemets omfang, som vi ser det, er:

  1. At kunderne risikerer, at deres bankoplysninger og persondata bliver misbrugt og solgt på et illegalt marked. Dukker (kopi-)varen endelig op, kan de se frem til ekstraomkostninger i form af told, moms og andre afgifter.
  2. At hver gang en dansk e-handelskunde i god tro køber for 500 kroner på en fupbutik, går en dansk lovlydig netbutik glip af denne omsætning. På længere sigt kan konsekvensen være yderligere omsætningsfald for de erhvervsdrivende, da et øget antal episoder med snyd unægtelig vil afholde flere forbrugere fra at handle på nettet.
  3. At hvert tilfælde af bedrageri eller anden form for IT-kriminalitet er en sag for det danske politi, hvor et større efterforskningsapparat sættes i gang. Men når de kriminelle gemmer sig bag en mur af forfalsket data og meget systematisk sletter alle spor, efterspørger det et enormt ressourcetungt arbejde, der sjældent kaster store resultater af sig. Hele arbejdet er finansieret af skattekroner, som kunne bruges på noget langt mere værdiskabende og som i sidste ende kunne bidrage til at skabe arbejdspladser.

Politisamarbejde med stor effekt

Alene har vi ikke den store mulighed for at gøre noget ved svindlen. Vi kan oplyse, uddanne og advare, hvilket vi også har gjort gennem en række projekter i samarbejde med blandt andet DR Skole, via app’en Mit Digitale Selvforsvar udviklet af Forbrugerrådet TÆNK og med støtte fra Det Kriminalpræventive Råd. Men sætte en reel kæp i hjulet på de falske shops ligger uden for vore handlemuligheder.Alene har vi ikke den store mulighed for at gøre noget ved svindlen. Vi kan oplyse, uddanne og advare, hvilket vi også har gjort gennem en række projekter i samarbejde med blandt andet DR Skole, via app’en Mit Digitale Selvforsvar udviklet af Forbrugerrådet TÆNK og med støtte fra Det Kriminalpræventive Råd. Men sætte en reel kæp i hjulet på de falske shops ligger uden for vore handlemuligheder.

Netop derfor involverede vi fra start den udøvende magt, og en af vores første større indsatser skete i tæt samarbejde med Nordsjællands politi. Et samarbejde som siden har udviklet sig til en ganske unik ordning, hvor statsadvokaten, efter tip fra os, løbende har held med at få beslaglagt en række .dk domæner, som svindlerne har benyttet. Alene i løbet af det seneste år er knap 1000 .dk domæner, som nævnt i indledningen, blevet beslaglagt. Hovedsageligt via de mange fupbutikker, vi løbende overdrager til dem.

Udover samarbejdet med statsadvokaten, er vi også en del af et såkaldt co-creation samarbejde. Et initiativ taget af Københavns Politi, der samler virksomheder, organisationer og andre interessenter der har lyst til på frivillig basis at bidrage til at bekæmpe IT-kriminalitet.

Nyt medlemskab med spændende udsigter

Resultaterne fra samarbejdet med myndighederne og vores generelle engagement i at få lukket nogle af de værste smuthuller, som svindlerne benytter, har senest åbnet en helt ny og spændende dør. Vi er blevet inviteret ind som medlem af DIFO (Dansk Internet Forum), hvor vi, sammen med organisationer som Advokat Samfundet, Dansk Erhverv, FinansDanmark med flere, skal bidrage til en fælles front mod IT-kriminaliteten i dens mange afskygninger. Det kan du i øvrigt læse mere om her.

Det korte af det lange er, at jagten på falske webshops er hjerteblod for e-mærket, og det er en dagsorden, som vi også i fremtiden vil arbejde for at sætte. Samtidig er det værd at huske, at når man som forbruger handler på en e-mærket webshop, og når man som webshop tilslutter sig ordningen, så bidrager man direkte til kampen mod svindlen. Og for det, er vi jer evigt taknemmelige!

©2024 emaerket.dk