Sådan spotter du en svindelshop

Langt de fleste online køb gennemføres heldigvis uden problemer, men i takt med at e-handel vokser støt og stærkt, kommer der flere kriminelle til, som ønsker at udnytte de mange muligheder for at franarre forbrugerne deres penge, når de handler på nettet.

Antallet af falske webshops er steget voldsomt gennem de sidste par år, og desværre bliver bagmændene dygtigere og dygtigere til at designe de falske webshops, så det næsten er umuligt for dig at gennemskue, at du ikke er landet på en rigtig webshop.

Læs mere

Vi anbefaler naturligvis, at du bruger vores Chrome browserudvidelse SIKKER SHOPPING, når det overhovedet er muligt, fordi det ikke længere er så nemt at finde tegn, der afslører, om det er en falsk webshop, du er i gang med at handle på. Vælger du at handle via fx mobil, hvor SIKKER SHOPPING endnu ikke kan benyttes, er der dog stadig nogle områder, du kan kigge efter, hvis du vil undgå at ikke bliver snydt af svindlere, når du handler online.

Vi har samlet 5 punkter, du bør være opmærksom på,
når du shopper online:

Spot en fupbutik
1

Underlige web-adresser

Tjek altid, om web-adressen passer til det, webshoppen sælger. Mange svindelshops har overtaget en gammel web-adresse, som slet ikke har noget at gøre med type varer, som webshoppen sælger. Tager du dig selv i at tænke; ”det var da en pudsig web-adresse, den webshop har”, så bør du undersøge sagen lidt nærmere, inden du handler der.

2

Meget billige mærkevarer

En stor del af de falske webshops reklamerer med kæmpe besparelser på kendte mærkevarer som Nike, RayBan og Gucci. Det kan fx være et par sneakers eller et par solbriller, der normalt koster 1200 kr., men på denne shop koster de under 400 kroner. Husk altid på, at lyder prisen for god til at være sand, så er den det nok også.

Selvom mange af de falske shops lukrerer på de kendte designere, kommer der stadig flere og flere af dem, der vælger at kopiere mindre brands – de overvåger simpelthen nettet for søgninger, og dét der søges mest, er det de udnytter. Du kan derfor ikke længere være sikker på, at det kun er på søgninger af dyre mærker, du skal være opmærksom.

3

Sprogfejl

Størstedelen af disse falske webshops får oversat alt deres tekstindhold af en computer. Derfor er de fulde af sprogfejl og sjove formuleringen. Det kan eksempelvis være sludder som ”Køb Børn Sneakers Nike”. Til tider kan du også opleve, at de er et miskmask af dansk og engelsk. Men du skal være opmærksom - for de underlige formuleringer gemmer sig ofte, og også her bliver bagmændene dygtigere, når de kopierer tekster eller oversætter dem fra reelle webshops.

4

Tjek "Om os"-siden

Mange falske webshops ligner stort set rigtige webshops, men bagmændene har sjældent tid til at skrive gode historier om deres svindelshops, og indholdet bliver derfor typisk standardindhold, der er kopieret fra en rigtig webshop – dermed vil du oftest ikke finde noget om personerne bag eller virksomhedens historie.

Rigtige webshops vil oftest gerne fortælle om sig selv og deres historie – og tit kan du, på denne side, også finde et billede af dem, der står bag webshoppen. Kan du ikke finde en ”Om os”-side, eller er indholdet på siden meget overordnet eller underligt eller har mange sprogfejl, er det sandsynligvis en falsk webshop.

5

Tjek sociale medier

Langt de fleste ægte webshops markedsfører sig via sociale medier. Derfor kan det være en god idé at tjekke webshoppen profiler på Facebook og Instagram, for her vil du ofte kunne se, hvis de har en aktiv profil, hvor de løbende laver opslag og interagerer med deres følgere. Kan du ikke finde dem på sociale medier, og er du allerede mistænksom på baggrund af de tidligere nævnte punkter, er der stor sandsynlighed for, at du er havnet på en falsk webshop.

Er du blevet snydt på en falsk webshop?

Er du allerede kommet i klemme på en udenlandsk svindelshop, kan du måske få dine penge igen med indsigelsesordningen. Der er dog nogle krav, der skal være opfyldt, før du kan gøre indsigelse mod en betaling.

Læs mere om indsigelsesordningen

Anmeld en falsk webshop

Har du spottet en webshop, du tror er svindel, eller er du selv blevet snydt på en af disse svindelshops, så hører vi gerne fra dig. Er der tale om svindel, sætter vi den på vores liste, så andre ikke går i fælden.

Anmeld svindelshop her

Bliv advaret om nye svindelshops

På vores Facebook-side advarer vi jævnligt vores følgere mod nye falske webshops og giver løbende tips om sikker nethandel.

Følg os på Facebook

e-mærket bekæmper svindel

Shop trygt online med SIKKER SHOPPING

Danskerne elsker som bekendt nethandel! Det betyder, at nogle forbrugere indimellem vælger at handle på udenlandske webshops, hvor andre regler gælder, og gældende regler nogle gange ikke bliver håndhævet. Det resulterer i flere og flere sager, hvor danske forbrugere bliver snydt på falske webshops. For at beskytte disse forbrugere, har vi i samarbejde med TrygFonden udviklet SIKKER SHOPPING, som er en browser udvidelse, der hjælper dig lige dér, hvor du handler – nemlig i søgeresultaterne i Google.

Spot fup med sikkershopping
©2023 emaerket.dk