Jura

Specialfremstillede varer og fortrydelsesretten

Hvornår er en vare egentlig specialfremstillet? Der vil være tale om en specialfremstillet vare, hvis en webshop tilbyder at fremstille eller tilpasse varen til kundens behov, så længe tilpasningen ikke indgår i de standardvalg, der befinder sig på webshoppen.

Her er der tale om specialfremstilling

Som eksempler på varer, hvor der efter Forbrugerombudsmandens opfattelse er tale om en specialfremstilling eller tilpasning, som ikke baserer sig på standardvalg, kan nævnes;

  • Tøj syet efter kundens egne mål.
  • Visitkort trykt med kundens navn.
  • Plakater lavet efter fotografier, som kunden selv har taget.
  • Smykker med personlig indgravering.
  • Beklædning med personligt tryk.

Altså er der som udgangspunkt IKKE tale om en specialfremstillet vare, hvis tilpasningen af varen sker på baggrund af standardvalg, og varen kan derfor ikke undtages fortrydelsesretten.

Dog kan en vare ende med at blive så atypisk sammensat ud fra standardvalg, at der – efter omstændighederne – kan være tale om en specialfremstillet vare.

Derudover skal man være opmærksom på, at varer der først sættes i produktion efter bestilling, eller som først bestilles hjem til forretningen efter kunden har handlet, ikke er at sidestille med specialfremstillede varer. Disse varer kan derfor som udgangspunkt IKKE undtages fortrydelsesretten.

Betaling af specialfremstillede varer

Som udgangspunkt må en webshop ikke hæve kundens penge, før varen er afsendt til kunden. Dog kan der, når det kommer til specialfremstillede varer, indgås en udtrykkelig aftale med forbrugeren, således det er muligt at tage forudbetaling – betaling med det samme, når aftalen indgås og ordren gennemføres.

En udtrykkelig aftale med forbrugeren forudsætter at du laver en tjekboks, hvor kunden accepterer forudbetalingen, eller at du på anden måde får kundens udtrykkelige samtykke hertil. Det er ikke nok, at det fremgår af de generelle betingelser, som kunden godkender ved købet. Vær’ dog opmærksom på, at det kan være i strid med markedsføringsloven at kræve forudbetaling, hvis ikke der er en saglig begrundelse for dette. Eksempelvis, hvis ikke varen kan kategoriseres som værende specialfremstillet.

©2024 emaerket.dk